22. 2. 2024
Tradiční pomazánkové, resp. pomazánkové máslo, jak se tomuto produktu do roku 2014 říkalo, je československým mlékárenským výrobkem, který si lidé nejčastěji vychutnávají s čerstvým pečivem jakéhokoli druhu.
Tento produkt je vyráběn ze zakysané smetany, sušeného mléka, případně sušeného podmáslí, a dalších doprovodných surovin. Narazit můžete nejen na tradiční varianty, ale také různě ochucené (šunkové, paprikové, ale i mnohé další), první ochucená varianta přitom vznikla až o 21 let později (první pomazánkové máslo vzniklo v roce 1977 v Liberecké mlékárně). Produkt slavil tak velký úspěch, že jej začaly přebírat postupně další a další mlékárny. Dnes byste jej našli zejména u Choceňské mlékárny a u Madety. Hlavní myšlenkou pro vznik tohoto "másla" byla zejména poptávka po pomazánce s menším obsahem tuku, která by se dobře roztírala na chleba. Při její výrobě je nutné dodržovat velmi vysoké nároky na hygienu a čistotu výroby, i proto mnohdy zahraniční výrobci při replikaci pomazánkového másla neuspěli. Tradiční pomazánkové má, na rozdíl od běžného másla, asi jen něco málo přes 30 % mléčného tuku a můžeme jej tak označit za zdravější variantu.
Produkt byl úspěšně přidán na nákupní lístek.