26. 9. 2024
Majonéza je údajně vynálezem francouzského šéfkuchaře vévody de Richelieu z roku 1756. Zatímco vévoda porážel Brity v Port Mahonu, jeho šéfkuchař připravoval vítěznou hostinu, která zahrnovala omáčku ze smetany a vajec.
Když šéfkuchař zjistil, že v kuchyni není smetana, zaimprovizoval a smetanu nahradil olivovým olejem. Zrodilo se "nové kulinářské mistrovské dílo" a šéfkuchař jej na počest vévodova vítězství pojmenoval "Mahonnaise". Majonéza je v USA dochucovadlem číslo 1, a to s velkým náskokem před kečupem. Vůbec nejvíce je však konzumována v Rusku, kde se hodí k mnoha jídlům. V roce 1912 se u Hellmann’s, nejznámější značky majonézy, poprvé objevuje etiketa s modrou stuhou. A i přesto, že si za ta léta etiketa prošla mnoha změnami, stuha zůstala zachována. Jedná se o vzdání holdu jedné ze dvou původních receptur majonézy, která byla zákazníkům v USA prodávána v roce 1903.
Produkt byl úspěšně přidán na nákupní lístek.