29. 2. 2024
Kukuřice, jak ji známe dnes, by neexistovala, kdyby ji lidé nepěstovali a nevyvíjeli. Jedná se totiž o rostlinu, která se v přírodě přirozeně nevyskytuje.
Vědci se domnívají, že lidé žijící ve středním Mexiku vyvinuli kukuřici nejméně před 7 000 lety. Vznikla z divoké trávy zvané "teosinte". Tato tráva přitom vypadala zcela jinak než naše "moderní kukuřice" - zrna byla malá a nebyla umístěna blízko sebe jako zrna na loupaném klasu kukuřice. Z Mexika se kukuřice rozšířila na sever do jihozápadních Spojených států a na jih podél pobřeží do Peru. Když Evropané jako Kolumbus navázali kontakt s lidmi žijícími v Severní a Jižní Americe, byla kukuřice hlavní součástí stravy většiny původních obyvatel. Do této doby lidé žijící v Evropě ale o kukuřici vůbec nevěděli. Kukuřice je třetím největším rostlinným zdrojem potravy na světě. Navzdory svému významu jako hlavní potraviny v mnoha částech světa je kukuřice nutriční hodnotou nižší než ostatní obiloviny. Kukuřice má vysoký obsah vlákniny a je bohatá na antioxidanty. Je také fermentována do řady alkoholických nápojů, zejména bourbonu a dalších kukuřičných whisky.
Produkt byl úspěšně přidán na nákupní lístek.