5. 9. 2024
Za Fidorku vděčíme německé rodině Fiedorů, kteří začali péct kulaté oplatky pro obyvatele Opavy již od roku 1840.
Kulaté oplatky se připravovaly pomocí železných kleští nad otevřeným ohništěm
a byly slazeny cukrem. Mezi místními obyvateli byl o oplatky velký zájem.
Přibližně od roku 1879 byly do výroby oplatek zapojeny také moderní pece, díky kterým se mohla výroba rozjet naplno a ve velkém. A i když se kvůli první světové válce výroba na nějakou dobu pozastavila, největší rozmach firmy s ručením omezeným Theodor Fiedor nastal ve 20. a 30. letech 20. století. V té době měla firma v sezoně až kolem 500 dělnic, rozšiřoval se sortiment a vznikají první kulaté oplatky máčené v čokoládě, které dnes známe jako Fidorky. Náplň tvořily kakaové máslo, lísková jádra, mletý cukr a karamel.
Mezi aktuální příchutě patří např. hořká s oříškovou náplní, mléčná s kokosem, bílá s čokoládovou náplní, mléčná s kakaovou náplní, mléčná s oříškovou náplní
a hořká s čokoládovou náplní.
Produkt byl úspěšně přidán na nákupní lístek.